Diyarbakır Memorial Hastanesi Dicle Şubesi Çocuk Sağlığı Hastalığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen, domuz gribinin aralık ayının başında başlayıp ocak ayında pik yaptığını belirterek çocuklu aileleri uyardı. Havaların soğumasıyla birlikte mevsimsel grip vakalarında artış yaşandığını vurgulayan Taşkesen, grip ile nezlenin birbirinden farklı hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Taşkesen, nezlenin burun akıntısı ve hapşırık gibi hafif belirtilerle seyreden bir hastalık olduğunu ifade ederek, gribin ise daha ağır geçtiğini ve yatak istirahati gerektirebileceğini söyledi. Grip belirtileri arasında yüksek ateş, kas ağırıları, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomların bulunduğunu belirten Taşkesen, bazı durumlarda gribin COVID-19'dan daha ağır seyredebileceğini belirtti.
GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI
Uzman doktor, gripten korunmanın en etkili iki yolunun aşı ve hijyen olduğunu vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:
Aşı Olmak: Mevsimsel grip aşısının her yıl eylül veya ekim ayında yapılmasının koruyucu etkisini artırdığını belirtti. 6 aydan büyük herkese grip aşısı önerilirken, 9 yaş altı çocuklar için ilk kez aşı yapılacaksa iki doz şeklinde uygulanması gerektiğini söyledi.
Hijyen Kurallarına Uymak: Kalabalık ortamlarda maske kullanılması, el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi önem taşıyor.
ACİL SERVİSLERE GEREKSİZ BAŞVURULARA DİKKAT!
Hastanelerin acil servislerine gereksiz yere başvurulmaması gerektiğini ifade eden Taşkesen, hafif ateş gibi belirtilerle acile gidildiğinde yeni enfeksiyon kapma riskinin artabileceğini dile getirdi. Gereksiz antibiyotik kullanımının grip tedavisinde faydalı olmadığını aksine hastalığın iyileşme sücresini uzatabileceğini belirtti.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Gripten en fazla etkilenebilecek risk grupları arasında:
65 yaş üstü yaşlılar,
Kronik hastalığı olanlar,
Hamileler,
Bağışıklık sistemi zayıf bireyler yer alıyor.
Bu bireylerin gribe karşı daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)