• DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3
  • DOLAR
    32,8951
    %-0,11
  • EURO
    35,7068
    %-0,26
  • G. Altın
    2.529,11
    %0,87
  • Ç. Altın
    4.106,83
    %0,55
  • BIST
    10.912
    0.18
  • BITCOIN
    68,017.19
    0.51
  • ETHEREUM
    3,258.29
    0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocukların Yaz Tatilinde Ekran Süresine Dikkat: Uzmanlardan Öneriler


Yaz tatilinde çocukların artan boş zamanlarını verimli değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Zeyrek, fazla ekran süresinin olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Çocukların Yaz Tatilinde Ekran Süresine Dikkat: Uzmanlardan Öneriler
Görsel Kaynağı :
İHA

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzman Dr. İbrahim Zeyrek, yaz aylarında çocukların boş vakitlerini nasıl değerlendirecekleri konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu.

Ekran Süresi ve Olumsuz Etkiler

Dr. Zeyrek, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman, otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor," diyerek aşırı ekran maruziyetinin çocuklarda otizm benzeri davranışlara, sinirlilik, depresyon ve kaygı bozukluklarına yol açabileceğini belirtti. Özellikle yaz aylarında okulların kapalı olması nedeniyle çocukların boş vakitlerinin arttığını ve bu sürenin iyi yönetilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Zeyrek, "Yaz aylarında çocukların boş vakit diyebileceğimiz zaman genişlemesi var. Bu zamanı iyi yönetmek gerekir. Bu zamanı iyi yönetmezsen çocuklar ister istemez çevresindeki teknolojik aletlere rahatça yönelebilirler," dedi.

Ekran Süresi İçin Yaş Sınırları

Çocukların ekran süreleri konusunda yaşa göre belirlenmiş limitler olduğunu hatırlatan Dr. Zeyrek, "İlk 3 yaşına kadar herhangi bir ekran maruziyeti önermiyoruz. 3-6 yaş arasındaki çocuklar günde yarım saat ekran karşısında durabilirler. 6-12 yaş arası çocuklar için ise bu süre 1 saat olarak belirlenmiştir. Yaz döneminde bu süreler biraz esnetilebilir ancak hassas denge korunmalıdır," şeklinde konuştu.

Sosyal Aktiviteler ve Ekran Süresinin Dengelenmesi

Boş zamanların iyi doldurulmasının önemine değinen Dr. Zeyrek, "Bu dönemde çocuklar ders çalışmaya daha az vakit ayırabilirler. Geriye kalan zaman dilimini ise iyi doldurmak gerek. Bu zaman diliminde çocukları sosyal aktivitelere yönlendirebiliriz," dedi. Dr. Zeyrek, çocukların sosyal aktivitelere katılmalarının onların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine olumlu katkıda bulunacağını vurguladı.

Ekran Süresi ve Psikolojik Sorunlar

Dr. Zeyrek, internette fazla vakit geçiren çocuklarda depresyon ve kaygı bozukluğunun daha sık görüldüğünü belirterek, "Çocuğa saatlerce ekran gösterildiği zaman otizm benzeri tablo sıklıkla karşımıza geliyor. Sinirlilik ve davranış bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Bu durumda vakaların arkasında çok ekrana maruz kalınmış mı diye sorgularız. Belirlenen ekran süresi sınırı aşıldığında çocuklar hırçınlaşıp, sinir krizleri geçirebiliyor. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerek," dedi.

Uzman Dr. Zeyrek, yaz tatilinde çocukların ekran süresini sınırlayarak, onları sosyal ve fiziksel aktivitelere yönlendirmenin, sağlıklı bir gelişim süreci için elzem olduğunu vurguladı. Ailelerin bu konuda dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini belirtti.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans