• DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3
  • DOLAR
    34,0519
    %0,00
  • EURO
    37,6074
    %-0,27
  • G. Altın
    2.740,78
    %-0,76
  • Ç. Altın
    4.480,76
    %-0,12
  • BIST
    9.762
    0.78
  • BITCOIN
    58,533.82
    -0.51
  • ETHEREUM
    2,486.85
    -0.3

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Çocukların Sosyal Gelişiminde Arkadaşlık İlişkilerinin Önemi


Çocukların arkadaşlık ilişkilerinin sosyal beceri gelişimine önemli katkıları olduğunu belirten İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. T. Gül Şendil, çocukların bu ilişkiler sayesinde toplumsal ve evrensel gereklilikleri öğrendiğini vurguladı.

Çocukların Sosyal Gelişiminde Arkadaşlık İlişkilerinin Önemi
Görsel Kaynağı :
İHA

Prof. Dr. T. Gül Şendil, 30 Temmuz Arkadaşlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocukların sağlıklı arkadaşlıklar kurarak kimlik ve aidiyet duygusu kazandığını söyledi. Şendil, “Çocuklar, güvenli ilişkiler kurabilir, kendine güvenleri gelişir, plan yapma ve problem çözme becerileri gelişir, stresle baş etmeyi öğrenir, duygu düzenleme becerilerini geliştirir ve duygusal sosyal yönden sağlıklı bir gelişim gösterirler” dedi.

Çocuk Doğarken Sosyal Yaşama Hazırlanıyor

Prof. Dr. Şendil, kişiler arası sağlıklı ilişkiler kurmanın önemine dikkat çekerek, insanın doğduğu andan itibaren anne babası ile başlayan ilişki ağını genişleterek sosyal yaşama hazırlandığını belirtti. Bu ilişkilerin sağlıklılığı oranında çocukların sosyal becerilerini geliştirdiğini ifade eden Şendil, “Sosyal becerilerini geliştiren bir çocuk, diğerleriyle etkin iletişim kurabilir; sosyal olarak kabul edilebilir davranışlar sergileyebilir” dedi.

Sosyal Beceri ve Arkadaşlık İlişkilerinin Etkileşimi

Prof. Dr. Şendil, sosyal beceriler ile arkadaşlık ilişkilerinin iç içe olduğunu vurgulayarak, “Sosyal becerinin gelişimi arkadaşlık ilişkilerindeki başarıyı belirlerken, aynı şekilde arkadaşlık ilişkileri de sosyal becerilerin gelişimine katkıda bulunur” diye konuştu. Sağlıklı arkadaşlıklar sayesinde çocukların düzenli uyku ve beslenme, egzersiz yapmak gibi sağlıklı davranışlar geliştirdiğini de ekledi.

Akran ve Arkadaş İlişkileri Arasındaki Farklılıklar

Çocuklarda akran ve arkadaş ilişkilerinin iki farklı kavram olduğunu belirten Prof. Dr. Şendil, “Akran ilişkileri tek yönlüdür; arkadaşlık ise karşılıklı, gönüllü ve olumlu bir ilişkiyi içerir. Akranları tarafından kabul gören çocuklar, okul etkinliklerine katılmaya daha hevesli ve akademik motivasyonları yüksek olur” dedi.

Anne ve Babalara Düşen Görevler

Çocukların arkadaşlık ilişkilerinin gelişimini desteklemek için anne babalara önemli görevler düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Şendil, ebeveynlerin çocuklarının sosyal becerilerini geliştirecek özellikler kazandırmaları gerektiğini söyledi. Şendil, “Ebeveynler, çocuklarının arkadaşlarıyla ilişkilerine doğrudan müdahale etmek yerine gerektiğinde sağlıklı iletişim kurarak rehberlik etmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. T. Gül Şendil'in bu önemli açıklamaları, çocuk gelişiminde arkadaşlık ilişkilerinin kritik rolünü bir kez daha gözler önüne serdi. Çocukların sağlıklı sosyal ilişkiler kurarak daha güvenli, kendine güvenen ve uyumlu bireyler olarak yetişmesi, toplumun genel sağlığı ve geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans