• DOLAR
    32,9774
    %0,34
  • EURO
    35,3490
    %0,26
  • G. Altın
    2.461,00
    %0,39
  • Ç. Altın
    3.987,57
    %0,00
  • BIST
    10.781
    0
  • BITCOIN
    62,030.77
    -0.07
  • ETHEREUM
    3,404.50
    -0.33
  • DOLAR
    32,9774
    %0,34
  • EURO
    35,3490
    %0,26
  • G. Altın
    2.461,00
    %0,39
  • Ç. Altın
    3.987,57
    %0,00
  • BIST
    10.781
    0
  • BITCOIN
    62,030.77
    -0.07
  • ETHEREUM
    3,404.50
    -0.33

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Chia Tohumu Neye İyi Gelir?


Chia tohumu; bilimsel adı Salvia Hispanica olan, nane familyasından gelen, içeriğinde glüten bulunmayan, tadı çiçekli bir bitkinin yenilebilir nitelikteki tohumlarına verilen isimdir.

Chia Tohumu Neye İyi Gelir?
Görsel Kaynağı :
HABER MERKEZİ

Chia tohumunun yüksek miktarda lif, kaliteli protein, omega-3 yağ asitleri, mineraller ve antioksidanlar içerir. Protein sentezinde görev alan esansiyel aminoasitleri içerdiğinden dolayı chia tohumları, protein kalitesi yönünden diğer tahıl, baklagiller ve yağlı tohumlara göre daha zengindir.

Belirsiz ve hafif bir tada sahip olan chia tohumu, eklendiği yiyecek ve içeceklerin tadını değiştirmeden besin değerini artırır. Chia tohumu sıvılarla karıştırıldığında ise jelimsi bir kıvama dönüşür ve bu yapısı nedeniyle sıklıkla pudinglerde ve smoothielerde kullanılır.

Chia Tohumu Besin Değeri


Chia tohumunun yapısında; kalsiyum, manganez, magnezyum, selenyum, bakır ve fosfor bulunur. Chia tohumları aynı zamanda omega-6 ile omega-3 yağ asidi oranının düşürülmesine yardımcı olan bir tür omega-3 yağ asidi türü olan alfa-linoleik asit (ALA) açısından zengindir. 

Yaklaşık 30 gram chia tohumunun besin değerleri şöyledir: 

  • Kalori: 138,

  • Protein: 4,7 gram,

  • Yağ: 8,7 gram,

  • Karbonhidratlar: 12 gram,

  • Lif: 9,8 gram,

  • Şeker: 0 gram.

Chia tohumu güçlü bir vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Bu antioksidan ve mineraller arasında kafeik asit, klorojenik asit, kaempferol ve kuersetin bulunur. Bu besinler sağlık açısından birçok önemli fayda sağlamaya yardımcı olur.


Chia Tohumu Faydaları


Chia tohumunun faydaları arasında şunlar bulunur: Chia tohumu; kalp hastalığı, bilişsel gerileme ve kansere yakalanma riskini azaltır, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye katkıda bulunur, tansiyonu düşürür, vücuttaki iltihap ve ağrıya iyi gelir. 

Chia tohumunun faydalarından yararlanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Bilişsel Gerilemeyi Engeller

Chia tohumlarında bulunan antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller oksidatif strese ve hücre hasarına neden olur. Chia tohumu tüketmek bilişsel gerilemeyi engellemeye yardımcı olur.

Kansere Yakalanma İhtimalini Azaltır

Serbest radikallerle mücadele eden serbest radikaller, başta kanser olmak üzere sağlık sorununa yakalanma riskini azaltır.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Chia tohumu, kalp hastalıkları da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının gelişme riskini azaltabilecek bir antioksidan olan quercetin içerir. 
Yüksek Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olur
Chia tohumu yüksek lifli yapısı sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Diyabet Riskini Azaltır

Lif içeriği yüksek olan chia tohumu, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu yapısı ile chia tohumu metabolik sendrom ve tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltır. Araştırmalara göre chia tohumlu ekmek tüketmek, geleneksel ekmek tüketmeye göre yüksek kan şekeri seviyelerini önlemeye yardımcı olur.

İltihaba İyi Gelir

Chia tohumlarında bulunan bir antioksidan olan kafeik asit, vücuttaki iltihaplarla savaşmaya yardımcı olur. Bu özelliği ile chia tohumu vücuttaki iltihaba iyi gelir.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yaklaşık 30 gram chia tohumu, günlük lif miktarının yüzde 39'unu karşılar. Tohumlardaki çözünebilir lif suyu emerek midenizde genişlemesine ve yediğinizde tokluk hissinin artmasına neden olur. Böylece az yemenize rağmen kendinizi tok hissedersiniz ve kilo vermeniz kolaylaşır. 

Kemik Sağlığına İyi Gelir

30 gram chia tohumu, magnezyum ve fosfor da dahil olmak üzere kemik sağlığı için hayati önem taşıyan çeşitli besin maddelerine sahiptir. Aynı miktarda chia tohumu; sağlıklı kemik, kas ve sinir fonksiyonları  için gerekli olan günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 18'ini karşılar. Chia tohumlarında süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum bulunur.

Sindirim Sistemine İyi Gelir

Araştırmalara göre chia tohumu tüketmek vitamin ve mineral emilimini artırır ve faydalı bağırsak bakterilerinin artmasını destekler. 

Kabızlığa İyi Gelir

Lifli yapısı sayesinde chia tohumu kabızlığı önlemeye de yardımcı olur.


Chia Tohumu Ne İşe Yarar?


Chia tohumu; kansere yakalanma ihtimalini azaltır, kalp sağlığına iyi gelir, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur, diyabete yakalanma riskini azaltır, iltihaba iyi gelir, kilo vermeye yardımcı olur, kemik sağlığına, sindirim sistemine, kabızlığa iyi gelir, vücuttaki faydalı bakterileri artırır.


Chia Tohumu Nasıl Tüketilir?


Chia tohumları bazı sağlık sorunlarına neden olabileceği için küçük başlangıçta küçük miktarlarda tüketilmesi önerilir. Bunun için chia tohumunu yeni tüketmeye başlayacak olanlara bir yemek kaşığı kadar chia tohumu tüketmeleri önerilir. Chia tohumu tüketmeden önce ya da sonra diğer besinleri kararında yemeye özen gösterin çünkü chia tohumu lifli yapısı nedeniyle midenizde büyüyerek şişkinlik yaşamanıza neden olabilir. İlk denemelerin ardından chia tohumu tüketiminizi kademeli olarak artırabilirsiniz. 

  • Chia tohumunu puding olarak tüketmek yaygın kullanılan bir yöntemdir. Pudinginizi taze meyveler, süt ve chia tohumu katarak hazırlayabilirsiniz. 

  • Kek veya ekmek hazırlarken yumurta yerine chia tohumu eklemek, chia tohumu nasıl tüketilir sorusunun bir diğer yanıtıdır.  

  • Ev yapımı çorbalara veya smoothie'lere chia jeli ekleyebilirsiniz. 

  • Yulaf ezmesinin veya salatalarınızın üzerine çiğ chia tohumu serpebilirsiniz.

  • Chia tohumlarınızı filizlendirerek elde ettiğiniz filizleri salatalarınıza katabilirsiniz.

Sindirim sisteminizde sorunlar yaşamaya başlarsanız chia tohumu tüketiminizi azaltmayı denemenizi öneririz.


Chia Tohumunun Cinselliğe Faydaları


Düzenli olarak chia tohumu tüketmek cinselliğe dolaylı yollardan katkıda bulunabilir. Chia tohumunun yüksek omega-3 yağ asitleri içeriği, kan dolaşımını iyileştirerek genital bölgeye daha iyi bir kan akışı sağlar ve bu da cinsel fonksiyonların desteklenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, chia tohumlarının antioksidan özellikleri, oksidatif stresi azaltarak hormon dengesini korumaya ve cinsel sağlığı destekleyebilir.


Chia Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?


Chia tohumunu zayıflamak için kullanacaksanız sabahları kahvaltıda veya ara öğünlerde chia tohumu tüketebilirsiniz. Chia tohumu lifli yapısı nedeniyle daha uzun süre tok kalmanızı sağlar ve böylece daha az yemek yiyerek kalori alımınızı azaltırsınız. Chia tohumunu bu şekilde tüketerek metabolizmanızı desteklemiş ve zayıflama sürecinize katkıda bulunmuş olursunuz.


Chia Tohumunun Zararları


Chia tohumunun sağlığa pek çok faydası olsa da fazla tüketilmesi sindirim sisteminizde sorunlara neden olabilir. Chia tohumunun fazla tüketilmesinin zararları şunlardır: 

  • Yüksek lif içeriği nedeniyle çok fazla chia tohumu yemek kabızlığa, ishale, şişkinliğe ve gaza neden olabilir. 

  • Chia tohumları ayrıca Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları olanların yakınmalarını artırabilir. 

  • Chia tohumları kan şekerini ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Diyabet veya hipertansiyon için ilaç kullanıyorsanız, çok fazla chia tohumu yemek kan şekeri seviyelerinde ve kan basıncında ciddi düşüşlere neden olabilir.

  • Kuru chia tohumları suyu emer ve şişerek jelimsi hale gelir. Uzun süre ıslatılan chia tohumları boğazınızda tıkanıklığa neden olarak nefes almanıza engel olabilir ve boğulma tehlikesi yaratabilir. Bu riski önlemek için tohumları tüketmeden 5 -10 dakika önce ıslatın.

  • Nadir de olsa bazı kişilerde chia tohumu alerjisi yaşanabilir. Alerji nedeniyle kusma, ishal ve dil veya dudaklarda kaşıntı gelişebilir. Bu tip belirtiler yaşarsanız, ihmal etmeden, hızlı bir şekilde mutlaka doktora gitmeniz önerilir.


Chia Tohumu Hakkında Sık Sorulan Sorular


Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?

Chia tohumu, suyla karıştırıldığında jelimsi bir yapıya bürünür. Chia tohumunu jeli ile birlikte smoothie, yoğurt veya salatalarınıza ekleyerek kullanabilirsiniz. 

Chia Tohumu Günlük Ne Kadar Kullanılır?

Chia tohumu günlük tüketimi genellikle 20 gram (yaklaşık 1,5 yemek kaşığı) olarak önerilir. Bu miktar, günlük lif ve omega-3 yağ asidi ihtiyacınızın bir kısmını karşılar.

Chia Tohumu Bağırsakları Çalıştırır mı?

Chia tohumu, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini destekler. Su ile birleştiğinde oluşturduğu jel, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsakları çalıştırır.

Chia Tohumunu Kimler Kullanamaz?

Chia tohumları, kan inceltici ilaç kullananlar ve yüksek trigliserid seviyelerine sahip olan kişiler için uygun olmayabilir. Alerjisi olanlar veya yutma güçlüğü çekenler de chia tohumu tüketirken dikkatli olmalıdır.

Chia Tohumu Zayıflatır mı?

Chia tohumları, yüksek lif ve protein içeriği sayesinde uzun süre tok tutar, kalori alımını azaltarak zayıflamaya yardımcı olur.

Chia Tohumu Nasıl Yenir?

Chia tohumunu ıslatıp jeli ile birlikte smoothie, yoğurt veya salatalarınıza ekleyerek, tohum halini salatalarınıza ekleyerek yiyebilirsiniz.

Chia Nedir?

Chia; yüksek lif, omega-3, protein ve antioksidan açısından zengin ve sağlığa birçok faydası olan Salvia Hispanica bitkisinin tohumlarına verilen isimdir.

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans