• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Burslar Arttı! Öğrenciler Hangi Ülkede Ne Kadar Burs Alacak?


Yurt dışına eğitim amacıyla gönderilen öğrencilerin burslarında artış gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz burslarda yapılan artışları açıkladı.

Burslar Arttı! Öğrenciler Hangi Ülkede Ne Kadar Burs Alacak?

Yurt dışına eğitim amacıyla gönderilen öğrencilerin burslarında artış gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz burslarda yapılan artışları açıkladı. 

Buna göre, yurt dışında eğitim gören öğrencilere kırtasiye ödeneği dahil verilen burs, Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık bin 780 dolardan 2 bin 426 dolara, , İngiltere'de bin 200 sterlinden bin 646 sterline, Almanya’da eğitim alan öğrenciye verilen burs ise bin 490 avrodan bin 993 avroya yükseltildiği duyuruldu. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Devlet Bursu ile Lisansüstü Öğrenim Görme Amacıyla Yurtdışına Gönderilen Öğrenciler ile Buluşma" programında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir takım açıklamalarda bulundu. Yılmaz, gerçekleşen programda dünyanın farklı bölgelerinde bulunan 40’ı aşkın ülkede  lisansüstü eğitim alan öğrencilerle bir araya geldiklerini belirtti. 

 

2023_09_yilmaz13-2.jpg

 

Devlet bursu ile farklı ülkelerde eğitim alan öğrencilere şuan ve gelecekte yapacakları mesleki kariyerlerinde başarılar dileyen Yılmaz, bu kapsamında Türkiye’nin eğitim öğretime verdiği önem ve desteğin her zaman devam edeceğini ifade etti. 

Yılmaz, yurt dışına eğitim amacıyla 2,5 asırdır öğrencileri gönderdiklerini, bu konuda Osmanlı’da gerçekleşen faaliyetlerden bahsetti. Cumhuriyetin ilk yıllarında da yurtdışına öğrenci gönderildiğini ifade eden Yıldız, 2006 yılında başlatılan “5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi” ile yurtdışına gidip oraya devlet bursuyla eğitim alan öğrencilerin sayısının ciddi oranda arttığını vurguladı. Yılmaz, projenin başlamasından itibaren yurtdışına gönderilen öğrenci sayısının 12 bin olduğunu açıkladı. Cumhuruyet döneminden günümüze kadar 21 bin 500 öğrencinin devlet destekli yurtdışına gittiği bilgisini aktaran Yılmaz, 21 bin 500 öğrencinin yüzde 56’sının son 20 yılda eğitim aldığını ifade etti.

 

Sadece kontenjanları artırmakla kalmadıklarını anlatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yapılan çalışmalarla öğrencilerin devlet bursuyla gidebileceği ülke sayısını artırdıklarını söyleyen Yılmaz açıklamasında "Programın kapsamı, içeriği ve imkanlarında da ciddi iyileşmelere gittik. Öncelikle ülkemizin neye gerek duyduğunu, hangi alanlarda daha fazla yetişmiş insan kaynağına ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Türkiye'nin kalkınma hamlesine katkı verecek enerji, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zeka, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konularını belirledik. Ayrıca devletimizin dış politika önceliklerine göre öğrenci gönderilen ülke yelpazesini genişlettik. Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus, Azerbaycan gibi stratejik ilişkilerimizin olduğu 50'den fazla ülke ve bölgeyi de listeye ekledik. Bizim dünyaya bakarken yüzümüzü sadece belli bir coğrafyaya dönmemiz hiçbir şekilde kabul edilemez. Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle bütün dünyaya bakmak durumundayız. Bir bölgeyi de diğerinin alternatifi olarak görmüyoruz. Bunlar birbirini tamamlayan, hepsi bir araya geldiğinde çok daha büyük bir anlam ifade eden farklı coğrafyalar, kültürler, diller, zenginlikler. Bir dönem maalesef yüzümüzü bir dünyaya dönmüş geri kalanını biraz ihmal etmişiz, unutmuşuz. İşte bu farklı yaklaşımla geçmişin bu eksikleri de telafi edilmiş durumda." İfadelerini kullandı. 

 

“MEMURLARIN BURSİYER OLMASI İÇİN İSTAFA ETMESİNE GEREK YOK”

Yılmaz, halihazırda 48 ülkede, 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumu adına toplam 3 bin 415 öğrenci bulunduğu bilgisini paylaştı.

Bursiyerlerin dönüşte yaşadıkları en önemli sıkıntının kadro olduğunu ifade eden Yılmaz, "Adına gittikleri üniversitelerde eğitimlerine uygun kadrolara, kadro kısıtı aranmaksızın atanabilmelerini sağladık. Yani bir öğrenci döndüğü zaman üniversitesi 'Kusura bakma, benim cetvelimde böyle bir kadro yok, seni alamam' diyemedi artık. Otomatik olarak gelen arkadaşımız kadroya alındı ve kadro sayısına ilave edildi kendisi. Dolayısıyla bu önemli sorun aşılmış oldu." dedi.

 

2023_09_yilmaz13-3.jpg

 

 

 

Yılmaz, yapılan değişikle devlet memuru olup burstan yararlanmak isteyen adaylar için istifa şartını kaldırdıklarını belirterek, "Dolayısıyla devlet memurları gidip bir tercih yapmak zorunda kalmadılar. Bursiyer olarak gittiklerinde devlet memurlukları düşmedi. Böyle bir imkana kavuşmuş oldular." ifadelerini kullandı.

 

Yurt dışında geçirilen sürelerin tamamının memuriyete sayılmasına ve bursiyerlerin eş ve çocuklarının yurt dışındaki tedavi giderlerinin de karşılanmasına imkan tanıdıklarını anlatan Yılmaz, kendisinin de bu sorunu yaşadığını ifade ettiğini konuşmasında, "Bizzat ben de yaşadım bu sorunu. Devlet Planlama Teşkilatı burslusu olarak gittim yurt dışına. Eşimle birlikte gitmiştik, yeni evliydik. Çok ciddi maliyetler bu sigortalar. Beni sigortalamıştı kurumumuz ama eşimin sigortası yoktu. Bayağı bir sıkıntı yaşadık. Bu tür problemlerin çözülmesi çok kıymetli. Doktora sonrası uluslararası proje, araştırma veya yeni teknolojilerle ilgili çalışma yapacak öğrencilere 2 yıl süre verilmesini sağladık. Daha bunların dışında öğrencilerimizin pek çok talebini karşıladık." şeklinde konuştu.

 

VERİLEN BURSLARDA ARTIŞ GEÇEKLEŞTİ

Destek destekli burslarda artış gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz sözlerini şu şekilde sonlandırdı;

 

"Yapılan artışla birlikte kırtasiye ödeneği dahil ABD'de aylık 1780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere'de aylık 1200 sterlinden 1646 sterline, Almanya'da 1490 avrodan aylık 1993 avroya yükselmiş şekilde burslarınızı alacaksınız. Prensip olarak o ülkenin parasından, reel olarak yüzde 26-27 civarında bir artış bütün ülkeler bazında görebildiğim kadarıyla tabloda sağlanmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanı'mıza hepiniz adına şükranlarımı sunuyorum."

 

Kabinede, insan ve eğitim söz konusu olduğunda her türlü fedakarlığın yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, artışlarla dünyadaki enflasyonun öğrencileri daha fazla etkilememesi adına önemli bir ilerleme sağlandığını ifade etti.

Muhabir : AA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans