Tüketiciler bu yıl tezgâhlarda turuncu yerine yeşil mandalinalarla karşılaşınca merak etti. Uzmanlara göre bu durumun nedeni, sonbaharda yeterli soğuk gecelerin yaşanmaması ve erken hasat baskısı.
Bu yıl pazarlarda ve marketlerde satılan mandalinaların alışılmışın aksine yeşil renkte olması vatandaşların dikkatini çekti. Tüketiciler “Mandalinalar neden turuncu değil?” sorusunun yanıtını ararken, uzmanlardan açıklama geldi.

Uzmanlara göre mandalinaların kabuk renginin turuncuya dönmesi için gece sıcaklıklarının 10-12 derece altına düşmesi gerekiyor. Ancak bu yıl sonbahar döneminde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bu süreci geciktirdi.

Ayrıca erken hasat edilen mandalinalarda, iç olgunluk tamamlanmış olsa da kabuk renginin tam olarak turuncuya dönmediği belirtiliyor. Üreticilerin erkenci hasat ve pazar taleplerine yetişmek için ürünleri erken toplaması, yeşil kabuklu mandalinaların yaygınlaşmasına neden oldu.

Uzmanlar, mandalinaların renginin yeşil olmasının olgunlukla ilgisi olmadığını, meyvelerin tat ve aroma bakımından olgun olduğunu vurguluyor.

İhraç edilen mandalinaların genellikle tam turuncu renkte ve daha geç hasat edilen ürünler olduğunu, iç piyasada ise yeşil veya soluk renkli mandalinaların kaldığı yönünde bir tüketici algısının oluştuğu ifade ediliyor.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)