Kronik hastalıklardan biri olan astım, her 10 çocuktan birinde görülüyor.
Medicana Sağlık Grubu Çocuk Alerji Bölümü’nden Prof. Dr. Şule Çağlayan Sözmen, astım tedavisinin hekim, hasta ve aile iş birliği ile etkin bir şekilde yürütülebileceğini belirtti. Düzenli takip ve tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabileceğini vurguladı.
ASTIMA NEDEN OLAN SEBEPLER
Astım, genellikle ev tozu, polen, evcil hayvan alerjenleri, viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Prof. Dr. Sözmen, çocukluk çağında iyi tedavi edilen astımın, ilerleyen yaşlarda hastalığın devam etme olasılığını azalttığını ifade etti.
SİGARA DUMANI DA TETİKLİYOR
Astımın tetikleyicileri arasında alerjenler, soğuk hava, sigara dumanı ve kimyasallar yer alıyor. Sözmen, astımı olan çocuklarda aralıklı olarak öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, hırıltı ve göğüste sıkışma hissi gibi belirtiler görülebileceğini söyledi. Bu belirtiler arasında tamamen iyilik hali de olabileceğini belirten uzman, sürekli ve kötüleşen belirtilerin başka hastalıkların belirtisi olabileceğini uyardı. Ayrıca, astımlı çocukların bazen aniden şikayetlerinin yoğunlaşabileceği ve bu durumların acil tedavi gerektirdiğini sözlerine ekledi.
AŞI VE EL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ
Prof. Dr. Sözmen, alerjik astım tedavisinde eğitimin, korunma önlemlerinin, ilaç tedavisinin ve gerektiğinde immünoterapinin önemine dikkat çekti. Eğitim, hastalığın doğası ve çocukların nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgi vermeyi içeriyor. Viral enfeksiyonların astımı tetikleyebileceği için grip aşısı, el hijyeni ve kalabalık ortamlardan kaçınmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, ev içinde sigara içilmemesi ve parfüm gibi kimyasal maddelerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Sözmen, alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçların hastalığı ortadan kaldırmadığını, yanlış ilaç kullanımının tedaviyi başarısız kıldığını ifade ederek ailelere bu konuda iyi bir eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.
HEKİMLER SPOR KONUSUNDA UYARIYOR
Prof. Dr. Sözmen, alerji veya astım olan çocukların ebeveynlerinin "Dışarı çıkma, koşma, spor yapma" gibi yasaklarla çocukların hasta olmasını engellemeye çalıştığını dile getirdi. Ancak astım kontrol altında olduğu sürece hekimlerin çocukların spor yapmalarını önerdiğini vurguladı. Sporun akciğer kapasitesini artırıcı etkisinin yanı sıra çocukları obeziteden koruduğunu ifade etti. Obezitenin, astım atağına girme olasılığını artırdığını ve hastalığın daha zor kontrol altına alınmasına neden olabileceğini belirtti. Aşırı soğuğa maruziyetin olduğu kayak gibi sporlarda ve derin dalış gibi etkinliklerde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)