• DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39
  • DOLAR
    32,5333
    %0,11
  • EURO
    34,9187
    %-0,06
  • G. Altın
    2.436,28
    %0,04
  • Ç. Altın
    3.954,23
    %0,00
  • BIST
    10.355
    0
  • BITCOIN
    61,260.77
    -0.38
  • ETHEREUM
    3,376.88
    -0.39

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bu haberi okumadan yatırım yapmayın! Vatandaşın yatırım tercihi değişti


Konut alımında yaşanan sıkıntılar, vatandaşın yatırım tercihinin değişmesine neden oldu.

Bu haberi okumadan yatırım yapmayın! Vatandaşın yatırım tercihi değişti

Konut alımında yaşanan sıkıntılar, vatandaşın yatırım tercihinin değişmesine neden oldu. Altın, dolar, konut, otomobil arasında, vatandaşların son zamanlarda en çok tercih ettiği yatırım aracı belli oldu. 

thumbs_b_c_b4aad857a83e143e42c9327aaa2acad3.jpg

EN ÇOK TERCİH EDİLENLER BELLİ OLDU

Karar.com’un haberine göre, Konut satışlarındaki gerileme vatandaşın yatırım tercihlerini de değiştirdi. Ev alamayan vatandaşın yeni tercihi ise arsa, tarla ve iş yeri oluyor. Ocak ve Ekim döneminde arsa, tarla ve iş yeri satışları da 1. 42 milyon adede yükseldi. Konut dışındaki gayrimenkul satışlarına baktığımızda ise 10 ayda yıllık %2,5 artış gösterirken toplam satışlar içerisindeki arsa, tarla ve ticari gayrimenkullerin payının ilk kez %58,9'a yükseldiği belirtildi. Türkiye genelindeki satışların 10 ay içerisinde 1 milyon 426 bin 146 adetle rekor kırdı. Hızlı bir şekilde işe atılarak kazanç sağlamak isteyenin tercihi ticari alanlardan oluşurken uzun vadeli çok kazandıran yatırımlardan bir diğeri ise arsa oluyor. İşte en çok tercih edilen yatırım araçları…

Ülke genelinde Ocak ve Ekim dönemi içerisinde 2 milyon 419.981 gayrimenkulün el değiştirdiği görülmektedir. Satışların 993 bin 835'ini konut oluştururken 10 aylık süreç içerisinde geçtiğimiz yıla baktığımızda %14,3 oranında düşüş görülmektedir.

Konut düşüşe geçerken arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları da 10 ay içerisinde 1 milyon 426 bin 146 adetle rekor kırdı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakamlar 1 milyon 391.787 olarak belirtilirken artış oranında %2,5 olarak kayıtlara geçti. Konut satışları düşmesine rağmen gayrimenkul türlerindeki yükselişte dikkat çekiyor.

thumbs_b_c_bdd355633e72262fa6f9fbe792fb7736.jpg

GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ VAR

Bilgiçler Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Emre Bilgiç, Türkiye ekonomisinin kalbinin İstanbul'da attığının altını çizdi. Ticari gayrimenkul projelerinde gözle görülür bir artış olduğunu ifade eden Bilgiç, artan talebi karşılamaya yönelik yeni projelerin tasarlandığını vurguladı.

İstanbul'da toplu iş merkezlerinin daha büyük ilgi çektiğini dile getiren Bilgiç, Bu nedenle akıllı ticaret ve iş merkezleri projelerini hayata geçirdiklerini söyledi. Otoparkı bulunan, depreme karşı dayanıklı, büyük tırların kolayca yanaşabileceği enerji verimliliğine sahip akıllı iş merkezlerinde talep artışı olduğu ifade edildi. Perakende sektöründeki çeşitlilik bu talebi arttırırken Bilgiç, "Ticari gayrimenkul yatırımları, sağladığı pek çok avantajla yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Bu avantajlar, sadece kısa vadeli değil, aynı zamanda uzun vadeli ve sürdürülebilir kazançları içeriyor. Yüksek kira getirisiyle birlikte yatırımcısına mali istikrar sağlayan ticari gayrimenkuller, lokasyon avantajıyla birlikte sağlam bir gelir kaynağı durumuna geldi." sözlerine dile getirdi.

Yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulunan Emre Bilgiç, yatırım yaparken doğru lokasyonda yer alan otoparkı bulunan ve enerji verimliliği yüksek olan alanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanı sıra yaya trafiğinin ve toplu taşımanın bulunduğu projelere yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Bilgiç, bölgenin iyi araştırılması ve rayiç fiyatların mutlaka öğrenilmesi gerektiğini vurguladı. Yatırımcılara tavsiyelerine aktaran Emre bilgi şu sözleri dile getirdi:

"İstanbul'da ticari gayrimenkul piyasası dinamik ve çeşitli bir yapıya sahip. Son yıllarda pek çok markalı konut üreticisinin ticari gayrimenkul projelerine yöneldiğini görüyoruz. Bunun sebebi de tüketici taleplerindeki dönüşüm olduğunu düşünüyorum. Dinamik pazar koşulları ticari gayrimenkullerde avantaj sağlarken, konut satış rakamlarında istatistiklerin de bize gösterdiği gibi bir yavaşlama söz konusu."

thumbs_b_c_f07a209acdbfe55976c10be52a63250f.jpg

TOPRAĞA TALEP VAR

İstanbul Değerleme Yönetici Ortağı ve gayrimenkul değerleme uzmanı Celal Erdoğdu, Ocak ve Ekim dönemi içerisinde yapılan arsa ve tarla satışlarını işaret etti. Satışların tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını dile getiren Erdoğdu, konut dışı gayrimenkul satışlarının büyük bir kısmının arsa ve tarladan oluştuğunu aktardı. Ofis ve dükkan satışlarının da ticari gayrimenkuller açısından başı çektiğini vurgulayan Erdoğdu, fabrikadan hastaneye kadar geniş bir yelpazenin yer aldığını değindi.

Kovit 19 ve deprem sonrasında tarlalara ilgi arttığını ifade eden Erdoğdu, konut fiyatlarında yaşanan artışla birlikte faiz oranlarındaki yükselişinde yatırımcının bütçesini zorladığını aktardı. Yatırımcının bütçesine uygun olan arsa ve tarlayı tercih ettiğini vurgulayan Erdoğdu, “Çünkü konut alamayan vatandaşlar özellikle enflasyondan korunmak için uygun fiyatlı arsa ve tarla yatırımı yapmak istiyor. Son zamanlarda da Trakya'nın batısındaki bölgeler ilgi çeken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca vatandaşlarımız bu tarz yerlerden arsa veya tarla alıp 'ileride gerekirse içine konteyner, prefabrik ya da tiny house' koyarım diye düşünüyor. Bu da ilgiyi artırıyor. Son dönemde sosyal medyadan satış ilanlarının ve yatırımların arttığını görüyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalı." dedi.

 

Muhabir : HABER MERKEZİ
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans