İşlenmiş gıdalar erken yaşta bağırsak kanserine yol açabiliyor
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Uğur Coşkun, ultra işlenmiş gıdaların erken yaşta bağırsak kanseri riskini artırabileceğini açıkladı. Yapılan araştırmalar, sosis, salam, hazır çorbalar, kola ve cips gibi gıdaları fazla tüketenlerin, az tüketenlere kıyasla yüzde 45 daha fazla adenoma kolorektal kanser öncüsü geliştirdiğini gösterdi.
Coşkun, yaklaşık 30 bin kadının diyet ve kolonoskopi verilerini inceleyen çalışmada, endüstriyel gıdaların erken başlangıçlı kolorektal kanserle ilk kez ilişkilendirildiğini belirtti. Çalışmaya göre günde 5-10 porsiyon ultra işlenmiş gıda tüketimi, bağırsak sağlığını olumsuz etkileyerek erken yaşta kolon kanseri riskini artırabilir.
Uzman, erken yaşlarda kolon sağlığını korumak için şeker, tuz ve doymuş yağ oranı yüksek; lif, vitamin ve mineral yönünden fakir, yapay katkı maddeleri içeren gıdalardan uzak durulmasını, bunun yerine sebze, meyve ve tam tahıllı ürünler gibi yüksek lifli doğal besinlerin tüketilmesini önerdi.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)