Bıçaklar Kurban Bayramı için bilenmeye başladı
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, bıçak bileyleme işi hareketlenmeye başladı.
25 yıldır bıçak bileğleyen Savaş Yelmer, Paşakapı Caddesi’nde Anadolu Haber mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu.
Bayram öncesi bıçak bilemenin önemine değinen Yelmer, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

“RASTGELE YAPANLARA GİTMEYİN”
Bayram dönemlerinde yaklaşık 15-20 gün Paşakapı Caddesi’nde hizmet verdiğini belirten Yelmer, bıçak bilemenin uzmanlık gerektirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Her bileyen bıçakçı değildir. Bıçak bilemenin birçok yöntemi vardır ama sistemli yapılması şarttır. Çeliğin kalınlığına göre işlem yapılmalı. Rastgele bileyleme yapanlara, 15-20 liraya bu işi yapanlara gitmeyin. Bu işin kalitesi önemli.”

FİYATLAR AYNI KALDI, İŞLEM 2 SANİYE SÜRÜYOR
Otomatik makinelerle çalıştığını belirten Yelmer, “Makinem sayesinde bileğleme işlemi kısa sürüyor, en fazla 2 saniye. Bu yıl fiyatları geçen yılki gibi tuttuk, 30 liradan bileğliyoruz” dedi.

“KANAL AÇILMAZSA BIÇAK KESMEZ”
Bıçak bileğlemede püf noktalara da değinen Yelmer, özellikle kasap bıçaklarında kanal açmanın önemine dikkat çekerek, “Bıçak çeliğine göre işlem yapılır. Benim makinemde incelik ve kalınlık ayarı var. Bıçağın ağız kanalları çok önemlidir. Kanalı doğru açmazsanız bıçak kesmez. İnce açarsan kesmez, derin vuracaksın. Bıçak burada üç aşamadan, hatta kıra makinesiyle birlikte dört aşamadan geçer. Önce kanal açılır, sonra düzlemesi alınır, ardından kıra makinesiyle ince işçilik tamamlanır.” dedi.

EVDE BİLEĞİ YAPANLARA ÖNERİ
Evde bıçak bileği yapanlara da seslenen Yelmer, “Masat taşı ya da yağ taşı kullanmalarını tavsiye ederim” dedi.
Henüz yoğunluğun başlamadığını belirten Savaş Yelmer, bu haftadan itibaren işlerin artmasını beklediğini söyleyerek, Paşakapı Camii yanında 7/24 hizmet verdiklerini duyurdu.

Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)