yandex
Bayraktar Niğde’de üreticiler için destek istedi
  • DOLAR
    38,2638
    %0,07
  • EURO
    43,6725
    %0,01
  • G. Altın
    4.142,18
    %-0,44
  • Ç. Altın
    6.847,29
    %0,00
  • BIST
    9.379
    -0.1
  • BITCOIN
    92,936.617
    0.27
  • ETHEREUM
    1,794.709
    1.64
  • DOLAR
    38,2638
    %0,07
  • EURO
    43,6725
    %0,01
  • G. Altın
    4.142,18
    %-0,44
  • Ç. Altın
    6.847,29
    %0,00
  • BIST
    9.379
    -0.1
  • BITCOIN
    92,936.617
    0.27
  • ETHEREUM
    1,794.709
    1.64

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Bayraktar Niğde’de üreticiler için destek istedi


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen Niğde’ye gelerek Sazlıca beldesinde bulunan bahçelerde incelemede bulundu.

Bayraktar Niğde’de üreticiler için destek istedi
Görsel Kaynağı :
Çağlar TUNCER

Niğde’nin elma üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen çiftçilere verilecek destek ödemelerinin biran evvel yapılması gerektiğini ifade etti. 

Başkan Bayraktar, çiftçilerin bankalara borçlarını ödemekte zorlanabileceğini, buna bağlı olarakta afetten etkilenen üreticilere düşük faizli kredi verilmesi gerektiğini dile getirdi. 

“YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE ZARAR GÖRÜNÜYOR”

Niğde’deki elma bahçelerinde yüzde 90 oranında zarar gözüktüğünü ifade eden TZOB Başkanı Bayraktar, aynı zararın şeftali, ceviz ve nektarinde de olduğunu söyledi. 

Bayraktar, “Niğde'de elmamız çok meşhur bir kısmı ihracata gidiyor. Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden bir tanesi Niğde. 600 bin tonun üzerinde üretim yapıyoruz. Yüzde 90’ın üzerinde elma bahçelerinde zarar görünüyor. Onun dışında yine bu bölgede ceviz üretimi, şeftali üretimi, nektarin üretimi ve kiraz üretimi önemli ve bu ürünlerde de yüzde 90’ın üzerinde zarar görülüyor. Üreticilerimizin ciddi bir mağduriyeti söz konusu. İlkbaharda maalesef kışı yaşadık. Aslında bu sıkıntı ocak ayından beri geliyor. Ocak ve Şubat ayı çok kurak geçti. Şubat ayında don olayı yaşadık ve Akdeniz Bölgesi'nde narenciye kalmadı. Mart ayında beklediğimiz yağışları yine alamadık. Nisan başında gelen yağışlar hububat üretimi için çok önemliydi. Ama hiç beklemediğimiz bir şey oldu. Kar yağışı geldi ve kar yağışının arkasından çok ciddi bir don olayıyla karşı karşıya kaldık. 10 Nisan'dan itibaren başlayan süreçte üç gün arka arkaya don olayı yaşadık.” diye konuştu. 

“AFETLER ÜRETİMİ VURUYOR”

2024 yılında 1.257 tane afetin meydana geldiğini dile getiren Bayraktar, bu yıl yaşanan zirai donda son 30 yılın en düşük ısı değerleriyle karşılaştıklarını anlattı. 

Şemsi Bayraktar, “Afet sayısı artıyor, bu bir taraftan üretimi vuruyor. 2024 yılında 1.257 tane afet yaşamışız. Bu çok ciddi rakam. 2025 yılında da bu afetler hızlı bir şekilde devam ediyor. Burada afet sayısının artmasının yanında afetin şiddeti çok önemli. Artık afetleri çok şiddetli bir şekilde yaşamaya başladık. Son 30 yılın en düşük ısı değeriyle karşı karşıya kaldık. -20 yirmi dereceleri gördük. Bunu bir son 30 yılda görmedik. Ama bu afetin büyüklüğüne baktığımızda tarihimizin en büyük afeti olarak yorumlayabiliriz. Böyle bir afet Türkiye görmedi.” dedi. 

BAYRAKTAR: “ÜRETİCİLERİMİZ DESTEKLENMELİ”

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, “Özellikle mağdur olan üreticilerimizin beklentileri var. Şimdi üreticilerimiz iki nedenle desteklenmeli. Bir tanesi yaşam mücadelesi veriyor çiftçilerimiz. Yani ailelerinin çoluk çocuklarının geçimini sağlayacak. Yaşam mücadelesine destek vermemiz lazım. İkincisi artık tarımda biliyorsunuz nüfusun yaşı 59’a geldi. Yani tarım nüfusu bugün yaşlandı. Gençlerimizi tarımda tutamıyoruz. Ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak ve sürdürülebilir üretim noktasında bu ülkenin olması için çiftçimizi tarım sektöründe, tarlada, bahçede tutmamız gerekiyor. Bu destek bu bakımdan da fevkalade önemli.”

BAYRAKTAR TALEPLERİ SIRALADI

Şemsi Bayraktar, çiftçilere bir an önce desteklerin aktarılması gerektiğini belirterek, üreticilerin taleplerini sıraladı. 

Bayraktar, “Tarım ve Orman Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Üreticilerimizin şu ana kadar olan maliyetlerini hesaplayacaklar ve ödeme yapacaklar. Ancak biz bu ödemelerin çok hızlı bir şekilde nakde ihtiyaç duyulan bu dönemde hızlı bir şekilde çiftçilerimize intikalini bekliyoruz. Üreticilerimiz bu sene para kazanamadığı için, bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanacaklar. Bankalara, Tarım Kredi Kooperatifine borçları var. Dolayısıyla bu borçlarında yapılandırılmasını talep ediyoruz. Çiftçimize sahip çıkmamız lazım. Çiftçilerimiz özellikle bizden bankalara gidildiğinde yeni kredi açılmasını talep ediyorlar. Bu çok önemli, düşük faizli kredi açılması lazım.” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Niğde’de yaptığı incelemelere Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Sazlıca Belediye Başkanı Mustafa Günaydın ve çok sayıda üretici eşlik etti. 

Muhabir : Çağlar TUNCER
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans