Tacikistan'da Müslümanlara yönelik yeni kısıtlamalar içeren yasa tasarısı kabul edildi. Nüfusun yüzde 98'inin Müslüman olduğu ülkede, başörtüsü kullanımı ve dini bayramların kutlanması yasaklandı.
Tacikistan'da Müslümanlara yönelik yeni kısıtlamalar içeren yasa tasarısı 19 Haziran'da parlamentonun üst kanadı Milli Meclis tarafından onaylandı. Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
"MİLLİ DEĞERLERİN KORUNMASI" ALTINDA ASİMİLASYON
Yasa, "milli değerlerin korunması" amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamının yapılmasını yasaklıyor. Bu çerçevede, Ramazan ve Kurban bayramlarının çocuklar tarafından kutlanması da yasaklandı. Ayrıca yasaya uyulmaması durumunda bireylere 740 dolar, kurumlara ise 5 bin 400 dolara kadar para cezası verilmesi öngörülüyor. Hükümet yetkililerine 3 bin 700 dolar, dini otoritelere ise 5 bin 60 dolar civarında para cezası uygulanabilecek.
ERKEKLERİN SAKAL UZATMASI DA YASAKLANMIŞTI
Başörtüsü yasağı, Tacikistan'da yeni bir uygulama değil. 2007 yılında başörtüsüne yönelik baskılar başlamış, bazı kıyafetler okullarda yasaklanmış ve kural daha sonra tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti. 2017'de kadınların Tacik kıyafetleri giymeleri teşvik edilmiş ve 2018'de önerilen kıyafetler hakkında 376 sayfalık bir kılavuz yayınlanmıştı. Tacikistan'da ayrıca sakal uzatmak gayri resmi olarak yasaklanmış ve binlerce kişinin sakalları polis tarafından zorla tıraş edilmişti.
TACİKİSTAN'DA MÜSLÜMANLARIN DURUMU
İslam, Tacikistan topraklarına 7. yüzyılda girmiş ve özellikle Samaniler döneminde bölgede yayılmıştır. Günümüzde ülke nüfusunun tamamına yakını Hanefi mezhebine mensup Müslümanlardan oluşmaktadır. Sovyetler Birliği döneminde dini faaliyetler yasaklanmış, cami ve medreseler kapatılmış ve din âlimleri sürgüne gönderilmiştir. Bağımsızlık sonrasında da Tacik hükümeti, dini yaşam, sakal, tesettür ve camiye gitme gibi konularda baskıcı politikalar uygulamaya devam etmektedir.
Tacikistan'da Müslümanların dini özgürlüklerine yönelik bu kısıtlamalar, uluslararası toplum tarafından yakından izlenmekte ve insan hakları ihlalleri olarak değerlendirilmektedir.
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)