• DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42
  • DOLAR
    32,7268
    %-0,06
  • EURO
    35,2003
    %0,49
  • G. Altın
    2.447,76
    %-0,09
  • Ç. Altın
    3.951,61
    %0,00
  • BIST
    10.739
    0
  • BITCOIN
    63,295.96
    -0.39
  • ETHEREUM
    3,494.90
    -0.42

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/anadlhaber/domains/nigdeanadoluhaber.com.tr/public_html/haber_detay.php on line 6

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?


Balgamlı öksürük, sıklıkla grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın görülen enfeksiyonların belirtileri arasında yer alır.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürük, sıklıkla grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın görülen enfeksiyonların belirtileri arasında yer alır.

Balgamlı öksürük sıklıkla grip ve soğuk algınlığı gibi yaygın görülen enfeksiyonların belirtileri arasında yer alır. Balgam, akciğerlerinizden ve boğazınızdan gelen, vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullandığı bir tür sıvıdır.

Balgamlı öksürük, soğuk algınlığının ve diğer sağlık sorunlarının normal bir belirtisidir. Balgamlı öksürük sayesinde akciğerlerinizdeki tahriş edici maddeleri ve enfeksiyonları temizlersiniz. Kendinizi hasta hissetmemenize rağmen balgamlı öksürük sorununuz varsa bu durum daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu durum, kalp veya akciğerle ilgili bir sağlık sorunu yaşadığınıza işaret edebilir.


Balgamlı Öksürük Neden Olur?
Balgamlı öksürük nedenleri: Enfeksiyonlar, alerjiler, astım, reflü, sağlık koşulları, çevresel etkenler, yaşam tarzı balgamlı öksürük nedenleri arasında bulunur.

Enfeksiyonlar,
Alerjiler,
Astım,
Kronik asit reflü,
KOAH benzeri akciğer hastalıkları,
Sigara ve diğer tütün türevlerinin kullanımı,
Kafein, alkol tüketimi,
Az su tüketimi,
Kuru hava balgamlı öksürüğe neden olabilir.
Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer? 
Geçmeyen balgamlı öksürüğün mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi yönteminin belirlenmesi için altta yatan nedenin bilinmesi gerekir.

Balgam sorununuzun ardında alerji varsa, doktorunuz dekonjestanlar, antihistaminikler veya kortikosteroidler kullanmanızı isteyebilir. 
Sorununuz enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi gerekebilir. 
Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) sebebiyle balgamlı öksürüğünüz varsa, belirtileri hafifletmek için antiasitler veya diğer ilaçlar reçete edilebilir.
Balgamlı öksürük sıklıkla birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. İki haftadan uzun bir zamandır balgamlı öksürüğünüz varsa doktora gitmeniz önerilir.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Balgamlı öksürük vücudunuzun alerji yapan etkenlerden, tahriş edici maddelerden ve enfeksiyon etkenlerinden arınmasına yardımcı olur.

Balgamlı öksürüğe iyi gelebilecek öneriler:

Bulunduğunuz Mekanların Havasını nemli Tutun
Kuru hava burun ve boğazı tahriş eder ve daha fazla balgam oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle özellikle yatak odanızda soğuk buhar makinesi kullanarak ortamı nemlendirebilirsiniz. Böylece burnunuz açık kalır ve daha kaliteli uyursunuz.

Bol Miktarda Su İçin
Balgamın vücuttan daha kolay atılması için daha çok su tüketilmesi gerekir. Soğuk algınlığı veya grip gibi bir hastalık durumunda ya da alerji dönemlerinde, ekstra sıvılar içerek mukusu inceltmek ve sinüsleri boşaltmak balgamlı öksürüğe iyi gelir.

Sıcak Bez Kompresi Yapın
Nemli ve hafif sıcak bir bezin yüzünüze örterek sinüslerinizi rahatlatabilirsiniz. Bu yöntem ayrıca burun ve ağızdan aldığınız nefesin hızlı bir şekilde nemlenmesini sağlar ve balgamlı öksürüğü rahatlatır.

Başınız Yüksekte Uyuyun
Balgam birikiminin arttığını hissediyorsanız birkaç yastığı üst üste koyarak başınız yüksek bir şekilde uyumalısınız. Sadece bacaklarınızı uzatarak oturmak veya bu şekilde uyumak da balgamlı öksürüğe iyi gelir.

Öksürüğü Baskılayıcı İlaçlar Kullanmayın
Balgamlı öksürük dönemlerinde kullanılan öksürük baskılayıcı ilaç kullanımı, öksürüğü kesebilir ve daha fala balgam birikmesine neden olur. Öksürerek, akciğerleriniz ve boğazınızdaki salgıları atabilirsiniz.

Balgamı Tükürün
Balgamın akciğerlerden boğaza doğru gelmesi durumunda boğazınıza kadar gelen balgamı tükürerek boğazınızdan atın.

Burnunuzu Açık Tutun
Eczanelerde satılan tuzlu bir sprey kullanarak burun ve sinüslerinizi temizleyin. Sadece sodyum klorür içeren steril spreyleri tercih edin ve durulama yaparken steril veya damıtılmış su kullanın.

Gargara Yapın
Tuzlu su ile gargara yaparak tahriş olmuş boğazınızı rahatlatabilirsiniz. Gargara aynı zamanda kalan mukusu temizlemeye de yardımcı olabilir. Gargarayı, bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırarak hazırlayabilir ve günde birkaç sefer kullanabilirsiniz.

Okaliptus Kullanın
Öksürüğünüzü hafifletmek ve balgam miktarını azaltmak için okaliptüs yağını göğsünüze sürebilir ya da sıcak bir banyoya birkaç damla damlatabilirsiniz.

Sigara Dumanından Uzak Durun
Tütün ve tütün türevlerini tüketilmemesi ve tüketilen alanlardan uzak durulması balgamlı öksürüğe iyi gelir.

Alerjilerinizi Ä°hmal Etmeyin
Mevsimsel alerjiler, burun tıkanmasına ve balgama yol açabilir. Bu dönemlerde açık havaya çıkmamaya ve alerji ilaçlarınızı aksatmamaya dikkat edin.

Kimyasal Maddelerden Uzak Durun
Tahriş edici kimyasallar ve parfümler boğaz ve alt hava yollarınıza zarar verebilir. Daha fazla mukus üretmeye neden olan bu etkenlerden uzak durun.

Alkol ve Kafein Tüketmeyin
Alkol ve kafeinin fazla miktarda tüketilmesi vücutta su kaybına yol açar ve burum balgam atmanıza engel olur.

Sıcak bir Bir Duş Alın 
Buhar dolu bir banyoda geçirilen zaman, burun ve boğazdaki mukusu gevşetmeye ve temizlemeye yardımcı olur. Sıcak suyun yüzünüze vurmasına izin vermek, sinüs basıncından da rahatlama sağlayabilir.

Burnunuzu Dikkatli Silin
Burun silerken fazla sümkürmek sinüslere zarar verebilir. Bu durum ise ağrı, basınç ve enfeksiyona neden olabilir.

Reflü Tetikleyen Yiyecekler Tüketmeyin 
Asit reflü, balgam ve mukus artışına neden olabilir. Reflüye yatkınsanız, reflüyü alevlendirecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

Balgam Söktürücü İlaç Kullanın
Doktorunuzun önerisi ile kullanacağınız balgam söktürücü ilaçlar balgam atmanıza yardımcı olur ve bir süre sonra balgamlı öksürüğünüz kesilir.

Bebeklerde Balgamlı Öksürük
Bebeklerde balgamlı öksürüğe karşı bebeğinizin bol su içmesini sağlayın. Böylece bebeğinizin mukusunun akmasını sağlarsınız. Bebeğinizin susuz kaldığında, burun akıntısı ve diğer salgılar kuruyabilir ve öksürmekle temizlemesi zor olabilir. Bunu sağlamak için emzirmeden ve bebeğiniz kullanıyorsa formül mamalardan da yararlanabilirsiniz.

Salgıları nemlendirmenin bir başka yolu ise doktorunuzun önerisiyle bebeğinizin burnuna reçetesiz satılan tuzlu damlalar kullanmaktır. Günde birkaç kez her burun deliğine 2-3 damla damlatabilirsiniz. Tuzlu damlayı kullandıktan bir süre sonra bebeğinizin mukusu yumuşayacaktır. Yumuşamış mukusu emme aparatları kullanarak mukusun boğazına ve hava yoluna ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Bebeğinizin bulunduğu odayı soğuk buhar makineleri ile nemlendirmek de balgam ve öksürüğüne iyi gelir. Yetişkinlerde olduğu gibi buharlı bir banyo da aynı görevi görür. Bunların yanı sıra bebeğinizin sırtına masaj yapmak da mukusun atılmasını kolaylaştırır.

12 aydan büyük bebeklerinize, gece yatmadan veya şekerleme yapmadan önce küçük bir miktar bal verebilirsiniz.

Bebeğinizi tahriş edici kimyasallardan, sigara dumanından, toz ve küften uzak tutun.

Balgamlı Öksürük Türleri
Temiz Balgamlı Öksürük
Eğer öksürürken temiz balgam çıkarıyorsanız, vücudunuzun polen, evcil hayvan tüyü veya diğer alerjenleri temizlemeye çalıştığı anlamına gelir. Bazen viral bronşit, Viral pnömoni durumlarında da saydam balgam görülebilir.

Sarı, Yeşil Balgamlı Öksürük
Sarı veya yeşil balgamlı öksürük vücudunuzun bir tür enfeksiyonla savaştığına işaret eder. Genellikle enfeksiyonun ilk aşamalarında sarı gelen balgam ilerleyen aşamalarda yeşile dönebilir. Sarı – yeşil balgamlı öksürük sinüzit, bronşit, akciğer iltihaplanması, kistik fibrozis gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.

Beyaz Balgam 
Beyaz balgam reflü, KOAH, viral bronşit, konjestif kalp yetmezliği gibi durumlara işaret edebilir.

Siyah Balgam 
Siyah balgamın diğer adı melanoptizidir. Sigara içmek, Kömür tozu veya diğer koyu renkli toksinlerin solunması gibi durumlarda görülür.

Kahverengi Balgam 
Kahverengi, pas rengi balgam bakteriyel bronşit, bakteriyel pnömoni, kistik fibrozis, akciğer apsesi, toz veya diğer kahverengi materyallerin veya toksinlerin solunması nedeniyle yaşanabilir.

Kanlı – Kırmızı Balgam
Kanlı balgamlı öksürük önemli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bunlar arasında; akciğer iltihaplanması, pulmoner emboli, konjestif kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğer kanseri bulunur.

Balgamlı Öksürük Hakkında Sık Sorulan Sorular
Balgamlı Öksürük Faydalı mı?
Balgamlı öksürük balgamın vücuttan dışarı atılması anlamında faydalı bir öksürüktür. Mukus varlığı altta yatan bir soruna işaret etse de balgamı öksürmek tahriş edici maddeleri, alerjenleri ve enfeksiyonları vücudumuzdan temizlemeye yardımcı olur.

Balgamlı Öksürük COVID-19 Belirtisi midir?
Şu anda araştırmalar, COVID-19'a yakalanan çoğu insanın kuru öksürük geliştirdiğini gösteriyor. Ancak hastalığın ilerleyen aşamalarında, virüs etkinliğini artırdıkça bazı kişilerde balgamlı öksürük görülebiliyor.

Balgamlı Öksürük Ne Zaman Tehlikelidir?
Öksürüğünüz iki haftadan uzun sürüyorsa veya balgam sarı, yeşil, kahverengi, siyah, beyaz veya kırmızı ise en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekir. Balgam olmadan öksürükle kan kan geliyorsa acil servislere başvurmak hayati önem taşır.

Muhabir : HABER MERKEZÄ°
NiÄŸde haber / NiÄŸde Son Dakika Haber / NiÄŸde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans