Anadolu Propolisi, Ağız İçi Yaralar ve Aftların İyileşmesine Yardımcı Olabilir
Dünya genelinde her yıl 0-19 yaş aralığında 400 binden fazla çocuk ve ergenin, Türkiye’de ise her yıl 8 binden fazla çocuğun kanser tanısı aldığını hatırlatıyor. Çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın görülen tür olan lösemi, toplam vakaların üçte birini oluşturuyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, “Erken tanı ve tedavi ile tümörde iyileşme oranları yüzde 70'leri buluyor” dedi. Çakır, çocukluk çağı kanserlerinde kanserin alt tipine göre ilaç tedavileri (kemoterapi), ışın tedavisi (radyoterapi), cerrahi tedaviler, kök hücre nakilleri ve kombine tedavilerin kullanıldığını belirtti.
Oral Mukozitin Etkisi ve Propolisin Rolü
Kanser tedavilerinin yan etkilerinden biri olan oral mukozit, yani ağız içi aft ve yaralar, hastaların yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, besin tüketimini de zorlaştırıyor. Çocukluk çağı kanser tedavileri esnasında artan protein ve enerji ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorluklar, beslenme yetersizliğine ve hatta malnutrisyona neden olabiliyor.
Dr. Elif Pınar Çakır, bilimsel çalışmaların, propolisle yapılan ağız çalkalamanın oral mukozite karşı etkili olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Anadolu Propolisi'nin ağız bakımının, ağız içi aft ve yaraların iyileşmesine katkı sağlayabilecek doğal bir destek olduğunu belirten Çakır, propolisin bu konudaki olumlu etkilerini vurguladı.
Bilimsel Çalışmaların Bulguları
Arı Ürünleri Uzmanı ve Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, 2022 yılında Malezya'da yapılan randomize kontrollü bir çalışmada, radyoterapi tedavisi gören bireylerde propolisin etkisinin araştırıldığını belirtti. Bu 6 hafta süren çalışmaya 17 gönüllü katıldı ve katılımcılar rastgele iki gruba ayrıldı. Deney grubundaki 10 kişi, 6 hafta boyunca günde 3 kez 7 ml propolisli karışım ile ağızlarını çalkaladı. Kontrol grubundaki 7 kişi ise tuzlu su ile ağızlarını çalkaladı. Çalışmanın sonunda, propolisle ağız çalkalayan bireylerde oral mukozit skorlarının 2., 4. ve 6. haftalarda anlamlı derecede azaldığı gözlemlendi.
Bu bulgular, Anadolu Propolisi'nin kanser tedavisi gören bireylerde ağız içi yaralar ve aftların iyileşmesine yardımcı olabilecek doğal bir destek olduğunu göstermektedir. Erken tanı ve tedavinin yanı sıra, propolis gibi doğal desteklerin kullanımı, hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynayabilir.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)