yandex
Alerji Uzmanı Dr. Tayfun Börta’dan Bahar Alerjileri Hakkında Önemli Uyarılar
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53
  • DOLAR
    34,7415
    %0,10
  • EURO
    36,4745
    %0,01
  • G. Altın
    2.945,03
    %0,07
  • Ç. Altın
    4.801,56
    %0,00
  • BIST
    9.602
    0
  • BITCOIN
    96,027.09
    0.52
  • ETHEREUM
    3,640.34
    0.53

Alerji Uzmanı Dr. Tayfun Börta’dan Bahar Alerjileri Hakkında Önemli Uyarılar


Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Tayfun Börta, bahar aylarında artan alerjik hastalıklara dikkat çekerek, alerji belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Alerji Uzmanı Dr. Tayfun Börta’dan Bahar Alerjileri Hakkında Önemli Uyarılar
Görsel Kaynağı :
İHA

Dr. Börta, sık sık hapşırma, gözde sulanma ve kaşıntı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtileri olan hastaların tedavisinde ilk adımın alerjenlerden uzak durulması olduğunu belirtti. Alerji testlerinin negatif çıkmasının alerji olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Dr. Börta, "Alerjik maddenin hangi tip olduğu mutlaka bulunmalıdır. Alerjik rinit kendini sık hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı ve burun tıkanıklığı şikayetleriyle gösterir. Hastalığın tanısında hasta öyküsü ve muayene büyük önem taşır. Tekrarlayan şikayetler olması, muayenede de alerjik riniti destekleyen izlerin bulunması tanıyı güçlendirir," dedi.

Alerjik rinit tanısında cilt ve kan testlerinin önemine değinen Dr. Börta, çevremizde çok sayıda alerjen bulunduğunu ve yapılan testlerin bu maddelerin en sık karşılaşılanlarını belirlediğini belirtti. Polenlerin solunum yoluyla vücuda girdiğinde, vücutta salınan "Histamin" etkisiyle alerjik nezle veya rinit tablosuna neden olabileceğini söyledi. Bu durumda burunda akıntı, kaşınma, hapşırık nöbetleri ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülebileceğini ifade etti.

Dr. Börta, alerjenlerin tespit edilmesinin tedavide yol gösterici olabileceğini belirterek, "Ev tozu yani 'mite' denilen gözle görülemeyen böcekler, evde bunları yok etmek amacıyla pamuk ve yünlü eşyaların azaltılması, kıyafetlerin 60 dereceden yüksek ısıda yıkanması, peluş oyuncakların, halı ve benzeri eşyaların kaldırılması, ıslak temizlik yapılması ve özel filtreli elektrik süpürgeleri kullanılması gerekmektedir. Polen alerjisi tespit edilmesi durumunda bahar aylarında sabah dışarı çıkılmaması, pencereler açıkken uyunmaması ve küf alerjisi halinde de rutubetli ortamların azaltılması gibi önlemler alınmalıdır," dedi.

Dr. Börta, doktor kontrolünde antihistaminik denilen alerji önleyici ilaçlar ve kortizonlu burun spreyleriyle medikal tedavi uygulanabileceğini belirtti. Bir başka korunma yönteminin de aşı olduğunu ancak aşının başarılı olmama durumu olabileceğini söyledi. Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havaya çıkılmaması gerektiğini belirten Dr. Börta, polen mevsiminde açık havaya çıkarken şapka ve gözlük kullanılmasının önemine değindi.

Son olarak, alerji hastalarının havalandırılmayan, sigara içilen ortamlarda durmaması gerektiğini belirten Dr. Börta, bu dönemde dışarıda giyilen giysilerin eve gelince değiştirilmesi ve saçların her akşam yıkanması gerektiğini ifade etti.

Dr. Tayfun Börta’nın açıklamaları, bahar aylarında artan alerjik hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri ve tedavi yöntemlerini gözler önüne seriyor. Alerji belirtileri gösteren kişilerin, alerjenlerden uzak durarak ve gerekli tedbirleri alarak sağlıklı bir bahar dönemi geçirmeleri mümkün.

Muhabir : İHA
Niğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber

Yorumlar (0)




Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır Dada Medya
Web Tasarım - Sosyal Medya Yönetimi - Reklam Ajansı - Video Çekim - Grafik Tasarım - Niğde Ajans