Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan Göktaş, akıllı merceklerin yardımıyla 40 yaş sonrası gözlük kullanımının sona erebileceğini belirtti. Göktaş, bu yöntemin güvenli ve hastaları memnun eden cerrahi bir işlem olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Göktaş, akıllı merceklerin göze kalıcı olarak yerleştirildiğini ve kişiye özel olarak tasarlandığını açıkladı. Akıllı mercekler aslında 3 odaklı veya çok odaklı görüntü sağlayabildikleri için bu adı taşıyor. Göktaş, "Bu mercekler katarakt ameliyatında olduğu gibi göz içerisine kalıcı olarak yerleştiriliyor. İki tip akıllı mercek sistemi var: 3 odaklı (trifokal) ve derinlik odağının artırıldığı optik sistemler" dedi.
Trifokal merceklerin yakın görme için daha iyi olduğunu ancak uzakta ışık kamaşmaları ve gece görüş sorunları olabileceğini belirten Göktaş, derinliği artırılmış mercek sistemlerinin ise daha iyi uzak görüş sağladığını ve gece sürüşünde avantajlı olduğunu söyledi. Mercek uygulamalarında kişiye özel yöntemlerin kullanıldığını ekledi.
Akıllı Mercekler Farklı Sorunları Giderebiliyor
Göktaş, akıllı merceklerin her tip göz derecelerini, orta, yakın ve uzak mesafe görme bozukluklarını ve astigmatizmayı düzeltebildiğini ifade etti. Günümüzde 40 yaş öncesi görme bozuklukları için lazer tedavisi kullanılırken, 40 yaş sonrası görme problemleri için akıllı merceklerin tercih edildiğini söyledi. Akıllı merceklerin göz içerisine kalıcı olarak yerleştirildiğini ve kontak lenslerden bu yönüyle ayrıldığını belirtti.
Akıllı merceklerin üretildiği materyallerin göz içi dokularına zarar vermediğini ve kişinin ömrünün kalan kısmında bu mercekleri rahatlıkla kullanabileceğini söyleyen Göktaş, nadir durumlarda merceklerin değiştirilebildiğini de ekledi. Bu nedenle akıllı merceklerin oldukça güvenli bir cerrahi işlem olduğunu vurguladı.
Hızlı Rehabilitasyon Süreci
Ameliyatın ardından hastaların hızla günlük hayatlarına dönebildiğini belirten Dr. Göktaş, "Birkaç hafta sürebilen beyin ve gözün uyum süreci tamamlandığında akıllı merceklerden maksimum görme netliği elde ediliyor. Uyum sürecinde ufak detaylarda küçük bulanıklıklar görülebilir ancak bu, hastanın hayatını etkileyecek düzeyde değildir" dedi. Ameliyat sonrası ertesi gün yüzde 80-90, uyum süreci tamamlanınca ise yüzde 100 performans elde edildiğini belirtti.
Bu yenilikçi tedavi yöntemi, uygun adaylar için gözlükten kurtulma imkanı sunarak büyük bir konfor sağlıyor.
Muhabir : İHANiğde haber / Niğde Son Dakika Haber / Niğde Anadolu Haber
Yorumlar (0)